PORAŻKI

NIE UDAŁO SIĘ:

Noclegownia
Po przejęciu budynku zorganizowaliśmy w nim pobyt bezdomnych 8 mężczyzn, niestety szybko nawiązali kontakty z środowiskiem patologicznym z okolic naszej siedziby. Musieliśmy zrezygnować z tej idei z powodu zbyt dużego zagrożenia dla budynku. Okazało się też, że budynek nie spełnia wymogów sanitarnych, ppoż i bhp dla prowadzenia noclegowni dla bezdomnych. Usiłowaliśmy organizować noclegownię w Prowiednikach. Musieliśmy zrezygnować.
Nie udało nam się wygrać przetargu na prowadzenie noclegowni dla bezdomnych przy ul. Garbarskiej. W końcu w Fundacji dysponujemy 3 pokojami gościnnymi.
Stołówka dla ubogich
Do tej pory z powodów finansowych nie udało nam się uruchomić stołówki dla najuboższych.
Wyciąg narciarski w Zagrodach
Do dzisiaj nie udało się z powodów finansowych uruchomić wyciągu narciarskiego na stoku w Zagrodach na Roztoczu.
Apteka leków z darów
Z powodów ogromnych utrudnień importowych w Urzedzie celnym byliśmy zmuszeni zrezygnować z prowadzenia punktu wydawania bezpłatnie leków z darów. Apteka przekazała leki o łącznej wartości ok. 1 000 000 zł.
Stomia i protezy piersi
Z powodu trudności finansowych i organizacyjnych byliśmy zmuszeni zrezygnować z bezpośredniego prowadzenia punktu zaopatrzenia chorych ze stomia i protezami piersi.

UTRUDNIENIA:

Potyczki z Urzędem Skarbowym
Potyczki z Urzędem Celnym
Cło za pomoc humanitarną
Urząd Celny naliczył nam cło za import pomocy humanitarnej według stawek komercyjnych mimo ewidentnej deklaracji, że darowizna ma wartość symbolkliczną 100Euro. Po odwołaniu sprawa będzie w NSA.
Przepadek samochodu Skoda
Podarowany nam z Zagranicy samochód Skoda 120 wartości ok. 3000 zł został oclony na 12 000 zł. Urząd Celny tak poprowadził sprawę, że nie tylko zabrano nam samochód ale z naszego konta komornik ściągnięto cło kilkukrotnie przewyższające wartość samochodu. Były to pieniądze z trudem gromadzone na operację serca małej dziewczynki. Na szczęście rodzice dziecka zrezygnowali z operacji, gdyż było zbyt wielkie ryzyko śmierci.
Podatek od rozdanych ziemniaków
Urząd Skarbowy naliczył nam podatek od otrzymanych od rolnika ziemniaków i rozdanych potrzebującym bezpłatnie. Potraktowano rozdanie ziemniaków jako sprzedaż.
Podatek od użyczenia budynku
Z tytułu nieodpłatnego użyczenia budynku fundacja została zmuszona do zapłacenia podatku dochodowego. Przegraliśmy sprawę w NSA. Będziemy apelować do rzecznika praw obywatelskich.