HISTORIA
Fundacja powstała 20.06.1991 r jako instytucjonalny wyraz społecznego zaangażowania jej założyciela na polu pomocy osobom niepełnosprawnym oraz w ewangelizacji. Godność życia ludzkiego ujęta w nazwie Fundacji jest w szczególny sposób ukazana w życiu, śmierci i Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Szczególnie mocny akcent godności Sługi Cierpiącego ukazany genialnie w obrazie Brata Alberta „Ecce homo” stał się najważniejszym aspektem przy niesieniu pomocy osobom niepełnosprawnym, chorym lub cierpiącym z innych powodów. Zrozumienie dla cierpienia czerpane z krzyża Chrystusa i własnego życia oraz silna nadzieja wypływająca z Jego Zmartwychwstania nadają specyficzny odcień całej działalności Fundacji.
Założyciel Fundacji kierując się wyżej opisanymi pryncypiami kieruje działalność Fundacji na pola, które pozbawione są uwagi społeczeństwa. Przykładem jest pomoc niesiona dzieciom, rodzinom ubogim i wielodzietnym. Fundacja udziela w miarę możliwości pomocy wszystkim zgłaszającym się do niej (nie ma możliwości technicznej udzielać pomocy rzeczowej osobom z odległych zakątków kraju), ale sama wkłada wiele wysiłku i podejmuje działania, by dotrzeć do tych, którzy potrzebują pomocy, lecz nigdy sami nie zwrócą się do nikogo o wsparcie. Pomagać takim osobom dyskretnie i bez całej struktury biurokracyjnej polegającej na spisywaniu danych osobowych, co już jest aktem upokarzającym dla wielu potrzebujących pomocy, jest celem i najbardziej satysfakcjonującym działaniem dla prowadzących Fundację. W wyniku wielu doświadczeń powstał trojaki system świadczenia pomocy charytatywnej. Pierwszy i nieunikniony sposób to bezpłatne rozdawanie pomocy tym potrzebującym, którzy są świadomi swej biedy, szukają aktywnie źródeł pomocy, nawet domagają się jej stanowczo i niejednokrotnie nie są zainteresowani, by zmienić swój status społeczny i sposób życia. Z tej formy pomocy stale korzysta co tydzień od 50 do 200 osób. Drugi sposób pomocy, to rozprowadzane poprzez parafie i inne instytucje talony, które mogą docierać również do tych, którzy nie zgłaszają się sami po pomoc, ale chętnie z niej korzystają. Trzecia forma pomocy wypracowana w trakcie jej udzielania, to sklep typu SOS ale pod atrakcyjnym szyldem EUROMODA, gdzie za naprawdę symboliczną złotówkę każdy może zakupić potrzebne mu rzeczy, którymi dysponuje Fundacja. Tym sposobem całkowicie anonimowo pomagamy tym wszystkim, którzy korzystają chętnie z okazji bardzo tanich zakupów, zasilamy naszą kasę, by opłacić koszty obsługi i eksploatacji lokalu. Dodatkowy efekt tej formy pomocy, to szanowanie rzeczy pozyskanych jako pomoc (te darowane bezpłatnie często są porzucane z kaprysu obdarowanych), gdyż nawet złotówkę każdy szanuje. Nasi klienci i beneficjenci zarazem są bardzo zadowoleni z tej formy niesienia im pomocy. Pomoc pozyskujemy w kraju i za granicą od naszych przyjaciół i tych wszystkich, którzy za naszym pośrednictwem chcą pomagać potrzebującym.
Swoją działalność Fundacja rozpoczęła przy ul. Rusałka 10 w Lublinie w dniu rejestracji rozdzielając transport żywności, odzieży i zabawek przywiezionych z Włoch.
Następnym krokiem było zorganizowanie zaopatrzenia dla osób ze stomią oraz dla niepełnosprawnych. Jako pierwsi w Lublinie wprowadziliśmy produkty Conwatec i Coloplast do masowego zaopatrzenia chorych. Transporty z pomocą z Włoch, Francji, Austrii, Niemiec, Szwecji, Finlandii, Irlandii, Wielkiej Brytanii oraz Belgii stały się impulsami podtrzymującymi świadczenie pomocy przez Fundację. Po polskiej stronie powstała sieć odbiorców pomocy zależnie od jej charakteru. Domy pomocy społecznej, przedszkola, domy dziecka, parafie, szpitale i punkty charytatywne przy klasztorach kontemplacyjnych to przykłady instytucji. W 1993 roku Fundacja wynajęła od Gminy Lublin zdewastowany budynek przy ul. Biernackiego 22, który od tego czasu stał sie jej siedzibą. W 1994 roku podjęliśmy starania o przejęcie budynku na własność. Negocjacje z władzami miasta zmierzały do dzierżawy wieczystej gruntu i sprzedaży budynku. W ostatniej chwili zmieniono tę koncepcję i przekazano nam budynek na 20 lat nieodpłatnego użytkowania „tytułem próby” jak uzasadniono. Fundacja zawarła w 1995 r bardzo niekorzystną dla siebie umowę z miastem, gdyż po prostu nie było innego wyjścia. W ciągu kolejnych lat Fundacja remontowała, naprawiała, modernizowała gmach swej siedziby, który okazał się skarbonką bez dna. Nie zaniedbywaliśmy jednak działalności statutowej. Punkt pomocy niepełnosprawnym, apteka leków z darów przekazywanych całkowicie bezpłatnie na recepty, kursy przygotowujące do matury iegzaminów na studia, Centrum Rodziny, Centrum Macierzyństwo i Życie, punkt ze stomią oraz protezami piersi, skauci, katechumenion, , świetlica dla dzieci, warsztaty muzyczne i plastyczne dla dzieci to tylko przykłady naszej działalności. Pomogliśmy skutecznie dwójce osieroconych wskutek wypadku drogowego dzieci i ich dziadkom, by nie utracili domu i zostały spłacone kredyty o łącznej wartości ok. 150 000 zł. W naszej Fundacji są też pewne korzenie powstania zespołu Arki Noego, u nas powstał i działa zespół Dzieci z Brodą oraz Lubelska Szkoła Flamenco.
Współorganizowaliśmy z ks. majorem Grzegorzem Kamińskim Szopkę Bożego Narodzenia przed lubelskim ratuszem. Wydaliśmy sporo książek, płytę Arki Noego, płytę Dzieci z Brodą, płytę Joszka Brody i płytę Tomasza Budzyńskiego.