Piątek,  Imieniny: Bartłomieja Filipa Leona Marka

O fundacji     Programy     Pieniądze     Współpraca     Linki     Aktualności      Sklep

Liturgia
   Co o nas piszą
   Archiwum

Poprzedni miesiąc   Kwiecień   2020   Następny miesiąc

ARCHIWUM
2001
Szopka Bożonarodzeniowa 2001/2002

KOLĘDOWANIA W LUBELSKIEJ SZOPCE PRZED RATUSZEM Ten program nigdy by nie powstał, gdyby nie to, że piękne polskie kolędy śpiewaliśmy w domu wszyscy od zawsze w większości polskich rodzin. Kilka impulsów jest ważnych dla tego wydarzenia. Kilka lat temu nawiązaliśmy bardzo interesujące kontakty z zespołami 2Tm 3,3, Houkiem i Armią. Wspaniały pierwszy koncert kolęd w wykonaniu muzyków tych zespołów oraz szczególny udział Joszka Brody i Haliny Młynkowskiej otworzyły perspektywę tworzenia nowej tradycji kolędowania. Możliwość współuczestnictwa w tworzeniu pierwszej Szopki Lubelskiej przed Ratuszem na wzór szopki z kościoła garnizonowego w Toruniu i ogromny jej sukces dodały odwagi do dalszych działań. Bez zaangażowania wojska Szopka nie osiągnęłaby tak wielkich gabarytów ani tak ambitnego programu i wysokiej jakości obsługi technicznej. Został wykonany wspaniały koncert kolęd Pospieszalskich i Steczkowskich w lubelskiej Katedrze i niezwykłe kolędowanie Antoniny Krzysztoń, Joszka Brody, Józefa Brody, Janusza Grzywacza, Marcina Pospieszalskiego, Andrzeja Lewokiego w kościele garnizonowym zachęciły do nowych inspiracji. Kreatywne, nowatorskie podejście do tradycyjnego materiału, znakomite aranżacje oraz pełne emocji i bezpretensjonalne ich wykonanie, zadecydowały o sukcesie kolęd i oczekiwaniu na ponowne kolędowanie.
Materiał umieszczony na płycie zrealizowanej dla Caritas diecezji gnieźnieńskiej przez Joszka Brodę stał się podstawą do zbudowania scenariusza wydarzeń i koncertów. Naszym pragnieniem jest przekształcić w przyszłości szopkowe kolędowanie w LUBELSKI FESTIWAL BOŻEGO NARODZENIA, który mógłby przyciągać najjaśniejsze gwiazdy polskich scen. Mam nadzieję, że w tym roku równie ciepło przyjmiecie Państwo kolędników, którzy zawitają do Szopki w naszym mieście. Z pewnością wystąpią dzieci z telewizyjnego programu Ziarno, które dynamicznie kolędować będą w towarzystwie Joszka Brody i jego zespołu wykonując program WOŁEK I OSIOŁEK. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Szopki.

Tomasz Adam Bojarski